top of page

UPPTÄCK BANYULS

Banyuls-sur-Mer ligger mitt i den vackra kuststräckan Côte Vermeille, där Pyrenéerna möter medelhavet.  Kusten som endast är 20 km lång sträcker sig från Argelès i norr, via konstnärs staden Collioure, fiskebyn Port Vendre, Banyuls och sedan Cerbère som ligger precis vid spanska gränsen. Här möts fransk och spansk kultur, som i det katalanska köket eller musiken. Konstnärer har lockats till det speciella ljuset och Matisse målade tidvis i Collioure. 

Kuststräckan är vackert kuperad med många vikar och små stränder. Det är ett paradis för solbadare vandrare och för den som älskar vattensporter. Det finns många olika vandringleder och vad gäller vattensporter är dykning och snorkling speciellt intressant, då här finns ett unikt undervattens naturreservat med ett sällsynt medelhavskorallrev. Cerbère-Banyuls nationella naturreservat är det första franska marina reservatet och täcker 650 hektar hav.

Andra trevliga aktiviteter är ridning i bergen, tennis, cykling eller golf.

Banyuls och Cote Vermeille har något att erbjuda alla. Jag har tagit fram ett axplock av fritidsaktivitet, kultur, restaurangtips (i Banyuls) och mycket annat. Jag rekommenderar varmt att komma och upptäcka denna vackra kuststräcka!

VANDRING

Banyuls med omnejd ett utmärkt val om man tycker om att vandra. Längst den stora vandringsleden GR10 (Grande randonnée 10) som sträcker sig från Atlantkusten med slutstation i Banyuls finns underbar vandring för alla nivåer. Du vandrar på klipporna längs kusten eller genom vinodlingarna som sträcker sig över kullarna. Tips om vandringsleder finns att hämta på turistbyrån. 

 

 

RIDNING

För de hästintresserade finns turridning bland vinrankorna med utsikt över Banyuls. Öppet året runt och välkomnar ryttare på alla nivåer. Det finns både ponnyer och hästar

Equestre haras de Poséidon, Tél : +33 7671994,  +33 767199439

Turridning längs floden Tech, i Pyrenéerna, 1-3 dagar.

TENNIS

För att boka bana vänd er till Pascale i butiken Captain-neo,

3 rue Saint Sebastien, telefon : +33 6 03 71 46 45

Kostnad hyra bana: 8 € 1 tim, 40 € 6 tim

Tennisracket kan man låna, men bollar måste man köpa.

Tennis et Padel club de Banyuls su Mer (tcbanyuls.wixsite.com)

 

CYKLING

Hyr el cykel, mountainbike eller vanlig cykel.

www.locationvelos.com/location-de-velos-a-port-vendres

I grannstaden Argelès sur Mer kan du hyra cykel, eller boka cykelutflykt i bergen. 

 

GOLF

För er golfintresserade finns det flera val;  Falgos uppe i bergen ca 1,5 tim från Banyuls med fantastiskt vyer över Pyreenerna.  Saint-Cyprien en halvtimme norrut längst kusten och Peralada i Spanien en timme söderut.

 

VATTENSPORT

Dykning och snorkling för nybörjare och erfarna vid båthamnen.

Uthyrning av katamaraner / surfbrädor / Stand up paddels vid stranden

Utflykter med havskajak

AVKOPPLING, SPA, MASSAGE OCH VARMA KÄLLOR

Spa & Thalasso - L’hôtel spa Côté Thalasso - Hotel med Spa på Banyuls höjder. 

Ett par timmars bilväg från Banyuls uppe i Pyrenéerna ligger Les Bains Saint Thomas. Där kan du bada i naturliga källor med svavelhaltigt vatten.

DSCF2046.jpg
_08A8515.jpg
DSCF2154.jpg

ÖVRIGA UTFLYKTER & ATIVITETER

En trevlig utflykt är att besöka Paulille 3 km norr om Banyuls. Här finns en fin park, stränder, en nerlagd dynamikfabrik från Alfred Nobel och ett museum. Du äter en trevlig lunch vid stranden på Sole Mio eller en god måltid vid vingården Clos de Paulille. Till Paulille kan du vandra längst kusten, ta bussen eller åka bil. Fortsätt gärna utflykten till fiskebyn Port Vendre eller till den vackra konstnärsbyn Collioure. Sommartid rekommenderar jag att ta bussen, eftersom det ofta är svårt med parkering. För 1 € kan du åka bus längst hela kusten elle en tur upp i bergen.

 

AKVARIUM OCH MEDELHAVSTRÄDGÅRD

Banyuls Aquarium et Jardin Scientifiques. Biodiversarium består av två komplementära platser, Banyuls akvarium vid Banyuls strand och Mas de la Serres medelhavs trädgård en par km promenad eller bilfärd utanför Banyuls. Här kan man uppleva Pyrénées - Orientales biologiska mångfald i havet och på land med en såväl vetenskaplig och kulturell känsla.

akvarium.jpg
DSCF2149.jpg
_08A9251.jpg

KULTUR

Flera konstnärer har bott och verkat i regionen vilket gör att konsten och det kulturella utbudet är mycket närvarande. I utkanten av Banyuls kan du besöka Aristide Maillols museum, upprättat i huset där han bodde och var verksam.  Här ställs flera verk av konstnären Maillol ut. Aristide Maillol var en av Frankrikes främsta skulptörer och hans verk beskådas bland annat på MoMA i New York.

 

Det finns många lokala och begåvade konstnärer i Banyuls och de har sina utställningar och ateljéer inne i Banyuls by och vid båthamnen

I Collioure (10 km - 10 min med bil eller buss) ett museum med ”fauvisterna” - de vilda, där Matisse var en av de tongivande.

En utflykt till Cérets Museum för Modern Konst rekommenderas varmt ca 45 min bilväg från Banyuls. Många konstnärer kom att bosätta sig redan från början av 1900-talet, och blev även under andra världskriget en tillflyktsort för konstnärer och intellektuella. Konstnärerna Picasso, Manolo, Georges Braque, Jean Cocteau är bara några som har passerat i den lilla pittoreska bergsbyn Céret.

Salvador Dalìs Theatre - Museum i Figerues på andra sidan spanska gränsen bör även nämnas. Dalís museum, har den största samlingen av surrealistisk konst i världen och byggdes ur ruinerna av stadens gamla teaterbyggnad som brann ner efter det spanska inbördeskriget. Du kan även besöka hans hem som gjorts om till House-Museum i Portilligat, Cadaqués. Om ni planerar ett besök i Dalìs hem bör ni boka biljetter eftersom det är väldigt populärt bland både turister och lokalbefolkningen.

RESTAURANGER

Trakten är präglad av det katalanska köket – ”mar i muntanya” – med fisk och skaldjur, mustiga grytor, aïoli, anchoïde och crème catalane. Banyuls har ett 20-tal restauranger.  Alla med bra kvalitet och de flesta är öppna året runt.

 

Jag har plockat fram ett antal restauranger som jag tycker är värt ett besök. Alla är prisvärda och har både 3 rätters menyer och a la carte rätter.  Boka gärna bord innan och kom ihåg att i Frankrike stänger köket ganska tidigt på kvällarna. Lunch serveras mellan 12-14 och mellan lunch och middag kan det vara svårt att bli serverad en måltid.

 

VINKÄLLARE/CAVE

Banyuls ligger i hjärtat av vindistriktet Banyuls-Collioure och vingårdarna avlöser varandra längs vägen samtidigt som vinrankorna hopar sig på sluttningarna. Appellationerna Banyuls och Banyuls Grand Cru ger söta dessertviner ”Vins Doux Naturels” samtidigt som appellationen Collioure står för de torra vinerna i området. Dessa appellationer produceras i endast 4 kommuner, Collioure, Port-Vendres, Banyuls och Cerbère. Banyuls-apellationen är en av de äldsta i Frankrike från 1936.

De allra flesta vintillverkare erbjuder vinprovningar på gårdarna eller i ”les caves” – vinbutiker mitt i byn. Bara i byn finns ett tjugotal vinbutiker. Inom några mils avstånd finns det ytterligare ett hundratal vingårdar. Det är bara att knacka på och provsmaka!

 

 

 

MARKNADER

Det är marknad i Banyuls på söndagar och torsdagar förmiddag året runt. Här kan du köpa lokala produkter, grönsaker, ost, kött och mycket mer. Du bör även åka till fisk och skaldjursmarkanden i Port Vendres, kustens fiskehamn och bara 10 minuter från Banyuls. Där kan du köpa ett fat med ”fruit de mer” och ta med till lägenheten eller njut av en ostronplatå med champagne på plats. Marknadsdagar i Port Vendres är på torsdagar och lördagar. Collioure har en trevlig marknad på onsdagar och söndagar.

 

BESÖKA VINÄGERTILLVERKARE I COSPRONS

La Guinelle i Cosprons. 4 km från Banyuls tillverkas vinägern Banyuls. Jag rekommenderar varm ett besökt till denna härliga miljö och provsmaka alla spännande sorters vinäger. Det finns även en butik.

_08A9216.jpg
_08A8394.jpg
_08A8373.jpg
_08A7583.jpg
bottom of page